Biografie

Jan SvatošMgA. Jan Svatoš

režisér

*14. 5. 1984 (Nové Město na Moravě)

Studium:

  • FAMO– obor dokumentární tvorba (MgA.)
  • FAMU – obor fotografie  (BcA.)
  • Fakulta sociálních věd univerzity  Karlovy – žurnalistika (Bc.)

Režijní filmografie:

  • Archa světel a stínů (2016)- připravovaný celovečerní dokument, produkce Jan Svatoš
  • Causa Carnivora (2015) – dokument (26’), produkce Hnutí DUHA Olomouc
  • Velké losování (2014) - dokument (26’), produkce Česká televize
  • divoČINY (2013) – dokumentární esej  (52‘), koprodukce Česká televize, FAMO a Jan Svatoš
  • Už nechytám vodu z okapu  (2013) – dokument (26‘), produkce Česká televize
  • Afropolis (2012) – dokument (26‘), koprodukce Česká televize a Jan Svatoš
  • Nikdo se neptal (2012) – studentský film, dokument (18‘), produkce FAMO
  • Africa obscura (2010) – filmový debut, dokument (52´), koprodukce Česká televize a Jan Svatoš
  • Pochod smrti (2010) – videoart (5´), uveden na FAMUFESTU

Ocenění a prezentace na mezinárodních festivalech:

Velké losování (2014)

  • vítěz v kategorii “Svět přírody” T-film Ostrava 2015
  • kvalifikace do finále hlavní  soutěže na MFF ACADEMIA OLOMOUC 2015

divoČINY (2013)

  • Special Jury Award pod patronací polského ministerstva kultury a národního dědictví na festivalu International Nature Film Festival v Lodži (Polsko)jan and romi svatos china
  • ocenění Speciální cena poroty “Nefritový Kunlun” v Číně (World Mountain Film Festival)
  • cena studentské poroty MFF Life Sciences v Praze
  • kvalifikace do soutěže MFF EKOFILM v Ostravě
  • Českým filmovým centrem a Institutem dokumentárního filmu vybrán mezi 25 nejzajímavějších dokumentů pro rok 2014
  • kvalifikace do finále hlavní  soutěže na MFF ACADEMIA OLOMOUC 2014
  • projekce na festivalu Envirofilm
  • Jan Svatoš hostem panelové diskuze na téma “Vliv médií a dokumentárního filmu na utváření přístupu veřejnosti k životnímu prostředí

Nikdo se neptal (2012)

  • kvalifikace do finále festivalu FINÁLE PLZEŇ 2013
  • vybrán na trh EAST Silver doc market při mezinárodním festivalu dokum. filmů v Jihlavě
  • vybrán do nesoutěžní sekce na MFF v Písku

ekofilm_jan_svatos_romi_strakovaAfrica obscura (2011)

  • MFF EKOFILM – Cena za nejlepší scénář
  • MFF TOURFILM Karlovy Vary  – cena za 2. místo (TV dokument)
  • MFF OUTDOOR FILMS – cena za 3. místo

 

Ostatní činnost Spolupracuje s mnoha neziskovými organizacemi doma i v zahraničí – např. s Člověkem v tísni, Safari Museem (USA) nebo Kenya Wildlife service (Keňa).Úzce spolupracuje také s mez. festivalem NaturVision, ve kterém např. v roce 2009 zasedal jako člen studentské poroty. Jako fotograf vystavoval doposud na více než 25 samostatných či společných výstavách. Např.

  • „Zrození filmové Afriky“ (Ambasáda USA, Praha)
  • „NaturVision“ (Neuschonau, Německo)
  • „Africa obscura“ (výstavní turné; USA, Česká republika: Praha, Brno,…)
  • „Dvě tváře Prahy“ (Václavské náměstí, Praha)
  • „Lidice″ (památník Lidice)

Příspěvky do publikací:

  • THE DUALITY OF GENIUS – příspěvek do knihy Basila Markesinise
  • VESNICE (FAMU)
  • CESTA S Bohumírem Prokůpkem (FAMU)